Naravna ali umetna plezalna stena, plezanje zunaj ali v telovadnici?

Ljubitelji plezanja se po svojo »dozo« adrenalina podajajo v različne plezalne stene – eni v umetne, drugi v naravne. Medtem ko nekateri raje plezajo zunaj,  druge bolj navdušuje plezanje v telovadnici. Vsak ima svoj okus in prav je tako. Kaj pa, če še ne veste, katera vrsta plezanja vas bolj privlači? Naj vam naštejemo nekaj prednosti posameznih vrst.

Plezanje zunaj

Tisti, ki se tudi sicer s športom raje ukvarjajo na svežem zraku, se bodo tudi pri plezanju odločili za zunanje plezanje, najsibo v naravi ali v umetni steni. Plezanje, oziroma nasploh ukvarjanje s športom v naravi, je po mnenju nekaterih navdušencev bolj adrenalinsko, zrak je vedno svež, vadba v naravi je v večini primerov brezplačna, poleg tega pa spodbuja nastajanje vitamina D, ki ga telo proizvaja, ko je izpostavljeno sončni svetlobi.

plezalna stenakreal

Plezanje v telovadnici

Medtem pa plezalna stena v telovadnici ponuja druge prednosti. Nekateri trdijo, da je plezanje v telovadnici varnejše, saj so vedno na voljo ljudje, usposobljeni za pomoč pri in preprečevanje poškodb, ter temu namenjeni pripomočki. V telovadnico se lahko odpravimo vedno, tudi, ko je zunaj mraz ali dežuje. Tudi sicer konstantna atmosfera pomaga preprečevati nekatere tegobe, ki plezalce pestijo zunaj – v telovadnici ni sončnih opeklin, ni motečih žuželk in ni nekaterih alergenov, ki so prisotni v zunanjem zraku.

Naravna ali umetna plezalna stena?

Plezanje na naravnih površinah, tako kot ostalo ukvarjanje s športom v naravi, dokazano izboljšuje samopodobo in krepi samozavest. Za tiste, ki se s športom ukvarjajo, da so bližje naravi, je plezanje v naravi gotovo prava izbira. Mnogi se pri plezanju umaknejo iz umetno ustvarjenih delovnih mest in domov in bi jih plastična plezalna stena odvrnila. Obstajajo pa seveda tudi ljubitelji ravno teh.

Zakaj se plezalci odločajo za plezanje v umetni steni? Morda v bližini nimajo naravne stene, v katero bi se lahko podali. Morda je danes vreme preslabo za plezanje v naravi. Morda se ji, zdi plezanje v telovadnici lažje ali varnejše. Morda … Morda pa jim je plezanje v umetni steni enostavno bolj všeč.

Ima pa umetna plezalna stena še eno prednost – Sistem Kreal eclimber, ki omogoča, da svoje plezanje načrtujete in spremljate svoj napredek s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu.

Ali ste vedeli, da je bila menda prva umetna plezalna struktura narejena kar nekaj časa nazaj – leta 1939, prva moderna umetna plezalna stena pa leta 1964? Takrat so si plezalci stene ogledovali od spodaj, kar je pomenilo slabši pregled z vsakim metrom v višino, informacije o plezalnih uspehih pa so si lahko izmenjevali le ustno. Danes si lahko s pomočjo sistema Kreal eclimber steno ogledujete preko spletne aplikacije, o svojih dosežkih pri plezanju pa lahko prijatelje obvestite tudi, ko jih ni zraven – kar s pomočjo pametnega telefona, ki omogoča tudi, da tekmujete z ostalimi uporabniki aplikacije.

Naravna skala ali umetna plezalna stena, plezanje zunaj ali znotraj – povsod se najdejo prednosti in slabosti, ki so povsem subjektivne narave. Tisto, kar je za nekoga slabost, lahko drugemu predstavlja prednost. Zato je pri izbiri načina plezanja pomembno le, da poslušamo sebe in se ne oziramo na mnenja drugih.

Rate this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top